Tanja Hollenberg, geb. 1984 Ursem. Fotovakschool 2004 - 2008

 

Tanja leerde al van jongs af aan om zich heen kijken. Haar vader nam als kunstschilder zijn gezin regelmatig mee naar expositie’s. Ook nu nog gaan zij samen regelmatig naar kunstmarkten of tentoonstellingen en discussiëren dan uitgebreid over wat ze zien.  Tanja is een enorme natuurliefhebber en dat is terug te zien in haar foto's.

Van 2004 tot 2008 heeft ze gestudeerd aan de Fotovakschool te Amsterdam. In deze hele periode fotografeerde Tanja  als een van de weinige studenten analoog. Pas na haar studie ging ze over op de digitale fotografie. ,, Ik had hier in het begin wel moeite mee. Het was altijd een cadeautje als je filmrolletje was ontwikkeld en je kon eindelijk het resultaat zien. Dat was toch een magisch proces." Uiteindelijk heeft Tanja de magie weten terug te vinden in de fotografie. Ze begon haar eigen werk te exposeren en in 2010 is zij zelf exposities gaan organiseren in Galerie Alkmaar. 

Haar foto’s verbeelden vaak mysterieuze werelden. Ze krijgt dan ook vaak de vraag: ’ waar of in welk land zijn deze foto’s gemaakt. Het antwoord is meestal: ,, hier vlakbij.” Ze laat mensen zien hoe zij de wereld om haar heen ervaart en hoopt daarmee dat kijkers zich bewuster worden van de schoonheid om hen heen. ,, Ik ben een onderzoekend persoon, opzoek naar het mysterie en de schoonheid van het leven. Ik houd enorm van de natuur, tijdens een wandeling ben ik mij heel bewust van mijn omgeving. Toch kan ik honderd keer door hetzelfde bos lopen en altijd weer iets anders zien. Ik wil beelden creëren die op zichzelf staan, vrij interpreteerbaar zijn en waar men een verhaal in zou kunnen ontdekken. De bedoeling van mijn werk is vooral esthetisch. Ik zoek schoonheid in al het kleins en eenvoud is hierbij mijn leidraad. Ik trek bestaande beelden vaak uit hun tijdsbeeld wat een melancholisch gevoel kan geven." Zo probeert Tanja de dagelijkse realiteit op een andere manier te laten ervaren.